fredag 14 november 2014

Kvälls update

Vi är ännu med Beth i hennes mammas hus i Yellow Rock, sover här i natt. Vindarna väntas vända snart nu under natten och då vet man inte vad som händer och i vilken riktning exakt de kommer blåsa, så vi avvaktar och håller oss borta tills vi vet vad som händer. Det brinner just nu endast några hundra meter från huset så vad som helst kan hända, men förhoppningsvis blåser vindarna bort elden i en annan riktning! Western Highway (enda vägen genom Blue Mountains) har varit helt avstängd under kvällen, men Liam lyckades ta sig hit "bakvägen". Tågtrafiken var också nedstängd men han lyckades ta sig till Penrith och sedan med taxi till bilen som var i blaxland. Yellow Rock, det område där vi är nu, var det område som drabbades hårdast under förra årets bränder, och husen runt omkring Beths mammas hus brann ned till grunden. Beths mamma var just när branden kom rasande ensam hemma med Beths son Dylan och Beths systers dotter. Skogsbranden rasade utanför och omringade huset så att de inte kunde ta sig därifrån, husen runtomkring stod i lågor. Beths mamma fick låsa in sig i badrummet med barnen i blöta kläder samtidigt som hon fick springs ut och släcka "spot fires" som uppstod runt huset. Mirakulöst nog stod huset kvar och så här ser det ut idag: 
Trädgården 

Står  man på övervåningen och tittar ut ser grannens trädgård ut såhär 


Toaletten där de fick låsa in sig när elden drog över huset

Och såhär ser situationen ut nu:


1 kommentar:

Anonym sa...

Så otroligt jobbigt, hemskt och oroligt ni har det! Så skönt att Liam kunde komma till er! Hoppas ni känner er trygga och kan få lite sömn inatt!
Tänker på er!
Nu brinner det på 58 ha. Men är nergraderat till gult ser det ut som. Hoppas det stämmer och att vädret beter sig lite bättre framöver, ingen blåst, regn och svalare!
Tusen pussar,
ma